CERN’de Tatbikat


CERN’de her binanın bir numarası vardır. Örneğin biri size ofisini tarif edeceğinde 42-2-021 gibi sayılar söyler (Bina numarası,kat sayısı,oda numarası). 2008’de, ilk geldiğimde bu sisteme çok şaşırmış ve bir çok kere toplantıların olduğu salonları bulmakta zorlanmıştım. Zamanla alıştım. Herneyse, en popular binalardan biri 40 numaralı binadır. Bir çok toplantı bu binanın çeşitli salonlarında ya da ortasındaki kafeteryada yapılır.

Aşağıdaki fotograf 40 numaralı binada CMS  çalışanlarının ofisinin olduğu kısımı  (LHC’nin dört büyük deneyinden biri)ve duvarlarda CMS’in birebir boyutlarındaki bir resmini gösteriyor.


Biz Candan’la ( sevgili arkadaşıma selam olsun :))  40 numaralı binadaki bir açık ofiste çalışıyoruz genelde. Kullandığımız ofisin manzarası da 40’ın ortasındaki kafeterya.


Dün bilgisayara dalmış çalışırken birden insanlar masamın sağını solunu doldurup aşağıya bakmaya başladılar. Kafamı kaldırıp gürültü yapmalarına biraz da sinirlenerek
"İlginç bir şey mi var?" diye sorduğum anda yukarıya doğru yükselen dumanları farkettim. Aşağıya göz atarken kafeteryanın kenarında bir adamın yerde bir şeyler yaktığını gördüm ve tam o anda yangın alarmları çalmaya başladı, birdenbire üzerlerine fosforlu 'Safety' yelekleri geçirmiş bir sürü insan katlar arasında koşturmaya ve bizleri yangın merdivenlerine yönlendirmeye başladılar. Candan’la koşturarak aşağıya indiğimizde birbirimizin kucağındaki laptoplara bakıp güldük ve dışarıda toplanan neredeyse tüm fizikçilerin de laptoplarını yanlarında getirdiğini görünce yalnız olmadığımızı anladık :)

Görevliler hepimizi binanın yanındaki buluşma noktasında topladı. Cenevre’ye hala bahar gelmediğinden ve montlarımızı almak yerine laptoplarımıza yapıştığımızdan üşüye üşüye beklemeye başladık. 




İtfaiye geldi, görevliler içeri girip çıkmaya başladılar ve bunun bir tatbikat olduğu söylendi.  Söylene söylene hala duman kokan ofislerimizin yolunu tuttuk.

İlk tatbikat deneyimimi ilkokulda, -Kıbrıs’ta-  okulun tepesinden  müthiş  bir gürültüyle uçan F16’larla yaşamıştım ki bu bambaşka bir travma ve yazı konusu .

0 yorum oku / yaz:

Yorum Gönder